top of page
Recent Posts
Featured Posts

Adaptació escolar en infants de 0 a 3 anys


Hola famílies!

Estem a setembre i s’acosta el primer dia d’escola bressol. Per a alguns serà el primer cop que hi van i per altres el segon o tercer any. De totes maneres, els infants tant petits, sigui quin sigui l’any, necessiten un període d’adaptació que serà més o menys llarg depenent de les necessitats del nen/a.

Malauradament no existeix una recepta màgica per fer que en 2 dies ja estiguin adaptats i contents d’anar a l’escola, però si que existeixen algunes recomanacions per acompanyar-los i ajudar-los en aquest procés. Tot i així s’han tenir en compte certes variables que impediran poder fer l’adaptació que es voldria, com les normes de l’escola en quant el procés d’adaptació (n’hi ha que fins i tot no en fan. Si, en serio, jo m’hi he trobat quan buscava escola bressol per la meva filla. I aquest és un tema del que us heu d’informar prèviament), i la disponibilitat de cada família per poder acompanyar als fills en aquest procés. Però si que us puc dir que si es fa un bon acompanyament en aquest procés els vostres fills s’adaptaran bé i viureu, tota la família, un curs escolar amb tranquil·litat i seguretat.


Us resumeixo algunes recomanacions:


* Primer de tot és molt important tenir present l’edat en que inicien l’escola bressol. A totes les edats es necessària una adaptació respectuosa, però recordem que a partir 8 mesos apareix l’ansietat per separació, la majoria encara no caminen, ni poden expressar allò que senten o pensen amb paraules, pel que, segurament, requeriran més temps d’adaptació que els més petits i que els infants de 2 o 3 anys.


* Començar amb els horaris i les rutines que seguireu durant el curs amb dies d’antelació.


* Anticipar el que passarà, explicant com és l’escola per exemple, com els acompanyareu els primers dies, qui els anirà a recollir, l’horari que faran... Fins i tot se’ls hi pot ensenyar el camí que faran per anar a l’escola, i si a més a més us deixen entrar un dia per veure junts l’escola i la seva classe, encara millor. Hi ha escoles que ja ho fan, citen un dia als pares amb el nen per que facin aquest primer pas de contacte amb l’escola i les mestres.


* Utilitzar un llenguatge positiu i realista envers l’escola i les mestres, sense exageracions, invencions o fantasies.


* La vostra actitud envers aquest procés, les mestres i l’escola és molt important. Penseu que a vegades no calen paraules per percebre el que l’altre sent cap a una persona o lloc. Llavors intentar mantenir una actitud positiva i segura per que ells puguin sentir-ho i quedar-se tranquils quan vosaltres marxeu.


* Intentar fer una adaptació progressiva en el temps. Quantes menys expectatives i presses tingueu, millor per a vosaltres i pel vostre fill/a. Disminuireu decepcions, frustracions, tensions, estrès... Penseu que cada infant és un món i necessitaran dies o fins i tot setmanes. Alguns poden començar molt bé la primera setmana i llavors la segona setmana no portar-ho tant bé. Paciència, necessiten una mica de més de temps.


* A alguns infants els hi va molt bé portar algun objecte de casa, vindria a ser com un objecte de transició que els hi proporciona seguretat en la vostra absència.


* I per últim i molt important, la despedida. No marxeu quan estiguin distrets, ràpid i sense que s’enterin. Així no disminuireu el seu patiment, si no que l’accentuareu, ja que quan es girin de cop i volta no us veuran i els inundarà una sensació d’abandó que els hi costarà molt gestionar. Despediu-vos tranquil·lament, els hi expliqueu que marxeu a treballar, a comprar, el que sigui i que en 2, 3, 4 hores tornareu a buscar-los. I un cop us despediu, marxeu amb serenitat i seguretat. Segurament ploraran al principi, a cap infant li agrada separar-se de la seva mare, però si us l’han d’arrencar dels braços o la intensitat i duració del plor és molt elevat significarà que encara no estan preparats per que marxeu i necessitaran una mica més de temps per tenir aquesta seguretat de quedar-se a l’escola sense vosaltres.


Archive
Search By Tags
No hay tags aún.
bottom of page